Druk bezochte Nieuwjaarsreceptie op Slot Loevestein

Even dreigde het hoogwater dat vanuit Duitsland en de Alpen ons land binnenstroomde roet in het eten te gooien, maar net op tijd zakte het waterpeil in de Waal en de Maas weer.

Slot Loevestein
Slot Loevestein, waar de Nieuwjaarsreceptie van de NOA dit jaar plaatsvond, was ooit een gevreesde staatsgevangenis. Maar liefst zeven in historische kledij uitgedoste gidsen leiden evenzoveel groepen stukadoors, vloerenleggers, plafond- en wandmonteurs en steenhouwers rond door het slot. De rondleiding voerde via de oudste zaal, gebouwd als donjon of stompe toren door ridder Dirk Loef van Horne, met de bedoeling er binnen tien jaar een volwaardig kasteel van te maken. Loef van Horne vergaarde zijn rijkdommen in de 14e eeuw vooral door uiterst wreed en gewelddadig optreden in de vorm van tol en belasting heffen.Iets waardoor hij in ongenade viel bij de Graaf van Holland die hem zijn bezittingen afpakte. De rondleiding voerde verder via de groet, met enorme kroonluchters vol echte kaarsen verlichte zaal, water later op de middag de champagne en het bier rijkelijk vloeiden en hapjes werden geserveerd. Een zaal hoger kregen de NOA-leden het verhaal te horen van misschien wel de beroemdste ontsnapping uit de vaderlandse geschiedenis: die van Hugo de Groot en zijn boekenkist.

Nieuwjaarsrecptie
Terug naar de grote zaal waar voorzitter Henrik Ruys de leden een goed en succesvol 2018 toewenste. Ruys stipte kort de cao-onderhandelingen aan en roemde vooral ook de gezonde O&O-fonds en gezonde opleidingsinstituut Savantis. Die zijn essentieel om de kennis en kunde in de markt op peil te houden. Na samenwerking van de afgelopen jaren wordt ons nieuwe speerpunt: Kennis en Kunde. K-E-K. Want dat is wat we onze klanten bieden, we verkopen geen vierkante meters maar kennis en kunde.

Het bleef nog lang onrustig in Slot Loevestein…

Comments are closed.