Kantoren over de grens: de verschillen en overeenkomsten

Kantoren over de grens: de verschillen en overeenkomsten

De Nederlandse kantoren ken je misschien inmiddels wel. De moderne panden zijn vaak ingericht als een inspirerende werkplek met flexplekken, stilteruimtes, vergaderruimtes met comfortabele stoelen, whiteboards, digitale snufjes,  glaswanden en ergonomische stoelen met sta-zitbureau. De meest creatieve bedrijven hebben ook nog een gezellige bar, dartbord en een tafeltennistafel. Het voelt bijna niet meer als werken. Maar hoe zit dit in het buitenland? Kunnen wij nog iets van hen leren als het gaat om werkcomfort? Of hoeven zij ons niks meer uit te leggen. En hoe ziet het interieur er uit in de kantoren over de grens? Laten we een aantal landen als voorbeeld nemen en de kantoren vergelijken met de Nederlandse kantoorinterieurs.

Een duidelijk voorbeeld is te vinden in de Japan, waar open kantoorruimtes met weinig tot geen scheidingswanden de norm zijn. Deze open lay-outs bevorderen de communicatie en samenwerking tussen collega’s, maar ook de sociale controle. Je ziet sneller hoe het gaat met je collega omdat je letterlijk in elkaars gezichtsveld zit. Aan de andere kant is het geluidsniveau op deze plekken enorm hoog en dit gaat ten koste van de gezondheid. 

In de Verenigde Staten wordt er ook gewerkt in open ruimtes, maar er wordt ook veel gebruik gemaakt van lage scheidingswanden. Ze werken daar graag in cubicles, om toch wat privacy te behouden. Ook al zijn deze cubicles zo laag, ze bevorderen wel de akoestiek van de ruimte en behouden ook het sociale contact tussen werknemers. Het nadeel van cubicles is dat het van een afstand wat hokkerig, statisch en druk kan ogen. 

Daarentegen zorgt het interieur van Scandinavische kantoren voor rust en verbondenheid met de natuur. Dit komt door het minimalistische design dat prominent aanwezig is. Geen gekkigheid, maar een strakke en serene uitstraling. Hier wordt veel gebruik gemaakt van Biophilic design. Er is zoveel mooie natuur te vinden in deze landen dat het bijna onlogisch is om dit niet naar binnen te halen.

Overeenkomsten

Ondanks de verschillen zijn er ook overeenkomsten tussen het kantoorinterieur van Nederland en andere landen. Een gedeelde trend is bijvoorbeeld de opkomst van flexibele werkplekken en gemeenschappelijke ruimtes die het samenwerken en uitwisselen van ideeën stimuleren. Dit zie je bijvoorbeeld ook in Australië, waar steeds meer bedrijven overstappen op dynamische werkplekken met gedeelde lounges en vergaderruimtes.

Ook in Duitsland worden steeds vaker glazen scheidingswanden gebruikt om het gevoel van ruimtelijkheid en transparantie te creëren, terwijl toch de privacy wordt gewaarborgd. In Frankrijk en Italië zie je meer decoratieve scheidingswanden zoals houten of vilten panelen die een esthetisch element toevoegen aan de ruimte en tegelijkertijd geluidsdemping bieden. Iets wat in Nederland ook steeds vaker te zien is.

Het is duidelijk dat het kantoorinterieur wereldwijd evolueert en dat er verschillende benaderingen zijn om een productieve en aangename werkomgeving te creëren. Of het nu gaat om open ruimtes die de communicatie bevorderen, of om meer privacy gerichte ontwerpen die rust en concentratie mogelijk maken. Er valt altijd iets te leren van de manier waarop andere culturen hun werkomgeving vormgeven.

System Flex

Hoe dan ook een inspirerende plek werkt geweldig. Of je je nu in Nederland bevindt of in Japan. Of je je moet concentreren of elkaar moet inspireren. Het is belangrijk dat de ruimte waarin we werken goed voelt. Daarom produceert System Flex al 30 jaar flexibele wandsystemen om de ideale ruimte mee te realiseren. Met de stijlvolle (glazen) systeemwanden van System Flex creëert u in elke omgeving snel en eenvoudig fraaie en functionele ruimtes. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

 

0 reacties

Laat een reactie achter

Alle blogreacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd